50-plussers sneller uit de WW

50-plussers die in het eerste kwartaal van 2017 in de WW kwamen, vonden vaker binnen 1 jaar werk dan mensen die in het eerste kwartaal 2016 in de WW belandden. Het werkhervattingspercentage van de WW’ers jonger dan 50 jaar is stabiel gebleven. Het percentage werkhervattingen bij mensen onder de 50 ligt wel hoger dan bij 50-plussers. Dit blijkt uit onderzoek van UWV.

 

Verschillen tussen ouderen en jongeren

Een belangrijke reden waarom 50-plussers minder snel de WW uit gaan dan mensen die jonger zijn, is dat werkgevers een voorkeur hebben voor jongere mensen. Maar er zijn ook andere oorzaken. Ten eerste hebben jongeren over het algemeen korter recht op WW. Uit onderzoek blijkt dat hoe korter het recht op een uitkering, hoe eerder een persoon weer een nieuwe baan vindt. Bij de 64-plussers speelt mee dat zij bijna de AOW-leeftijd hebben bereikt. Bijna 10% van de 64-jarigen en 75% van de 65-jarigen verlaat de WW vanwege pensioen en dus niet doordat zij weer aan het werk gaan. Het werkhervattingspercentage van 64-plussers is daardoor niet vergelijkbaar met andere leeftijdsgroepen.

Ruim driekwart van werkhervattingen is volledig

We spreken van een volledige werkhervatting als de voormalig WW-gerechtigde meer dan 87,5% van het loon verdient dat hij voor de WW had. Van alle personen die in het eerste kwartaal van 2017 in de WW kwamen, gaat 50% binnen 1 jaar volledig aan het werk en vindt 15% werk met minder dan 87,5% van het loon voor de WW . Dit betekent dat ruim driekwart   van de werkhervattingen binnen een jaar volledig is volgens deze definitie.

Meer kansen voor 50-plus verkoopmedewerkers, productieleiders en bouwarbeiders

Verkoopmedewerkers detailhandel die in het eerste kwartaal van 2016 in de WW kwamen, hadden relatief weinig kans om binnen 1 jaar werk te vinden. Een jaar later is het percentage werkhervatters met 16%  toegenomen tot 42%. Dat is nog altijd iets lager dan het gemiddelde voor 50- tot 64-jarigen. Ook leidsters kinderopvang, conciërges en managers zorginstellingen zien hun kansen op de arbeidsmarkt flink toenemen, maar hebben nog altijd een lager dan gemiddeld werkhervattingspercentage.

Ook productieleiders, bouwarbeiders, productiemachinebedieners en procesoperators vinden vaker binnen een jaar werk. Aan het begin van 2016 vonden al bovengemiddeld veel WW’ers met deze technische beroepen een nieuwe baan. Begin 2017 is dit aandeel nog verder toegenomen.

Bekijk het rapport Toename werkhervattingen van 50-plussers (pdf, 310 kB).

 

Bron: www.werk.nl

© Rooi Werkt / TekstBalk Redactiebureau        Foto's Ellis Rijkers        Disclaimer

Web development by Fruitcake