De 30 meest gewilde functies van het jaar (en 15 beroepen waar je nu beter weg kunt blijven)

Terwijl de accountmanagers niet zijn aan te slépen, blijkt het als secretarieel medewerker steeds lastiger om nieuw werk te vinden. 

 

De arbeidsmarkt heeft zich het afgelopen jaar voor veel werkzoekenden in verschillende beroepsgroepen positief ontwikkeld. Het aantal vacatures is hoog en de verwachting is dat het aantal vacatures in 2019 verder zal toenemen. Werkgevers zitten momenteel vooral te springen om automonteurs, docenten Nederlands, verpleegkundigen, loodgieters, koks en business controllers, blijkt uit cijfers van Randstad, dat zich daarvoor baseert op onder meer Jobdigger, het UWV en eigen onderzoeksdata.

Accountmanager kent meeste vacatures

Van de lijst schaarse beroepen is de meest aangeboden vacature in het afgelopen jaar die van ‘accountmanager’; 15.770 vacatures in heel 2018. De vraag naar monteurs werktuigbouwkunde nam in die tijd het sterkst toe: 111 procent méér dan in 2017. Verder valt op dat de automonteur de top-3 is binnengekomen in de techniek. Binnen de bouw zijn de installatiemonteur en loodgieter een plek omhoog geklommen

Secretariaatswerk wordt steeds minder

Maar naast de gewilde beroepen staat ook een lijst met minder gevraagde functies. En laat die nou net ongeveer gelijktijdig verschijnen. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het hier vooral gaat om administratieve functies, zoals:

  • Secretarieel medewerkers
  • Baliemedewerkers bank en post
  • Archiefmedewerkers
  • Bibliotheekmedewerkers
  • Grafisch vormgevers drukkerij

Opvallend in de lijst van 15 minder gewilde beroepen is overigens de ‘instellingskok’; de kok die kan koken voor de mensen in zorginstellingen. Die kan dan misschien kiezen voor een andere sector, want in de restaurants blijkt juist een schreeuwend tekort aan mensen die goed kunnen koken.

Geinteresseerd in het totale overzicht van de 30 meest gevraagde en de 15 minst gevraagde functies van het moment?

Surf dan naar: https://www.werf-en.nl/30-gewilde-en-15-minder-gewilde-functies

 

© Rooi Werkt / TekstBalk Redactiebureau        Foto's Ellis Rijkers        Disclaimer

Web development by Fruitcake